Γεώργιος Οικονόμος (1883-1951).Ο αρχαιολόγος των Κλαζομενών.

  • 154
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΣΣΚΑΛΑ ΒΟΥΡΛΩΝ 1921ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΒΟΥΡΛΑΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΒΟΥΡΛΑ1ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΒΟΥΡΛΑ2 Ο Γεώργιος Οικονόμος (1883-1951) ήταν Έλληνας αρχαιολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε το 1883 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια με υποτροφία της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Γερμανία, την Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία. Το 1908 διορίστηκε βοηθός του Γενικού Έφορου των Αρχαιοτήτων. Διετέλεσε Γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1924 και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος από το 1926. Ήταν επίσης Διευθυντής του Εθνικού Νομισματικού Μουσείου από το 1923 και καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το 1928. Την περίοδο 1930-1933 διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και μεταξύ 1933 και 1937 διευθυντής του τμήματος αρχαιολογίας του Υπουργείου Παιδείας. Διετέλεσε δύο φορές (1938-1940 και 1943-1944) κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρύτανης αυτού κατά το ακαδημαϊκό έτος 1948-1949. Ένα ακαδημαϊκό έτος νωρίτερα (1947-1948) διετέλεσε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη τον Αύγουστο του 1945 και την Κυβέρνηση Δαμασκηνού και Υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Ιωάννη Θεοτόκη.

Πραγματοποίησε ανασκαφές μεταξύ άλλων στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, τον Κεραμεικό, την Κεφαλονιά, τη Μεσσήνη, τη Θεισόα, την Πέλλα, τις Κλαζομενές και τη Σαντορίνη.

Οι σαρκοφάγοι των Κλαζομενών.

Σαρκοφάγος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κλαζομένιες σαρκοφάγοι, από τη νεκρόπολη της πόλεως, χρονολογούμενες συνήθως στην περίοδο 650 ως 550 π.Χ.. Αποτελούνται από το κυρίως σώμα και το καπάκι. Φέρουν ζωγραφικές διακοσμήσεις που ακολουθούν στην τεχνοτροπία τους την αγγειογραφία της εποχής. Οι διακοσμήσεις καλύπτουν το παχύ περιχείλωμα της σαρκοφάγου και έχουν ως θέμα τους συνήθως διάφορα ζώα, γρύπες, Σφίγγες, Σειρήνες, Κενταύρους, αρματοδρομίες και φυτικά ή γραμμικά σχέδια. Εκτός από μία ή δύο περιπτώσεις, οι σαρκοφάγοι ανήκουν στον μελανόμορφο ρυθμό με υπόλευκη επιφάνεια. Από τα ωραιότερα σωζόμενα δείγματα είναι η σαρκοφάγος του Βρετανικού Μουσείου, της οποίας διατηρείται και το σαμαρωτό καπάκι, και εκείνη του Μουσείου του Βερολίνου.

Κλαζομένιες σαρκοφάγοι, 4 τον αριθμό, πρόλαβε να φέρει ο Οικονόμου πριν τη Καταστροφή και υπάρχουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών.

Διετέλεσε επίτιμο μέλος του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ιδρύματος στην Ουάσινγκτον και της Εταιρείας Προώθησης των Ελληνικών Σπουδών του Λονδίνου, ανεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Φιλολογίας του Παρισιού και της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης. Ακόμη, διετέλεσε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Βουδαπέστης.

Απεβίωσε στις 21 Ιουνίου 1951 στην Αθήνα.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.