Μικρασία 1922.Μιά γενοκτονία ζητά δικαίωση!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ΦΩΤΑ1

 

14 Σεπτεμβρίου,ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας.

Μιά γενοκτονία ζητά δικαίωση!

 

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Την νύκτα της 13ης προς 14η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας,προτείνεται κάθε Μικρασιατική οικογένεια να αφήνει αναμμένα τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού της όλη νύχτα ως ένδειξη Τιμής και Μνήμης στίς ψυχές των αδικοχαμένων Μικρασιατών προγόνων μας!!!

ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙΟΜΕΝΗ

Η φωτιά στη Σμύρνη,με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε, εκδηλώθηκε στις 31 Αυγούστου και η μεγάλη καταστροφή έγινε τη νύχτα προς το ξημέρωμα της 1ης Σεπτεμβρίου. Η Βουλή όμως των Ελλήνων όρισε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας με το νέο ημερολόγιο, δηλαδή 13 ημέρες αργότερα.

Μιά γενοκτονία ζητά δικαίωση!

«Καρσί στα μικρασιατικά παράλια αναβοσβήνουνε φωτάκια, αναβοσβήνουνε μάτια…. Καρσί αφήσαμε παιδιά και γονιούς κι αδέλφια… Νεκροί, άταφοι… Καρσί ήταν μέχρι χθες η πατρίδα μας…»

(Διδώ Σωτηρίου- Τα Ματωμένα Χώματα).

ΦΩΤΑ

Ξεριζωμός,αίμα,πόνος,δάκρυα.Οι σφαγές κατά Ελλήνων και Αρμενίων από τους Τούρκους,τον Σεμπτέβρη του ΄22, έκαναν τον Αμερικανό Πρόξενο στην Σμύρνη George Horton να γράψει: «……ντρεπόμουν διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος».

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ1

 

Η ενιαία και αδιαίρετη Γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ” ημάς Ανατολής.

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στην στρατιωτική ήττα και συντριβή αλλά και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο « Μικρασιατική καταστροφή ». Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ως μεγαλυτέρα γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην Ιωνική γη.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το έθιμο τείνει να καθιερωθεί μετά από πρόταση του Συλλόγου ΡΙΖΕΣ Μικρασιατών Χαλανδρίου και το οποίο η Ενωση Βουρλιωτών Μ.Ασίας στήριξε από τη πρώτη στιγμή και το προτείνει  ανεπιφύλακτα!

Ελπίζουμε πως θα ακολουθήσει και άλλος κόσμος σε όλη τη χώρα.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.