Ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου στα Βουρλά.

ΕΚΚΛ.ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΥΣτη Σκάλα Βουρλών της Μικράς Ασίας υπήρχε ο ναός του Αγ.Νεκταρίου του Βουρλιώτη.Νικόλαο τον έλεγαν οι παλιοί όπως ήταν το λαϊκό του όνομα. Νικόλαο τον αποκαλούν σήμερα και οι Τούρκοι.. Ο Μικρός όμορφος και μεγαλοπρεπής,νοικοκυρεμένος ναός του Αγίου κάποτε… Μετά το 1922 ανοίχτηκαν παράθυρα και χωρίστηκε σε 2 κάμερες…(δωμάτια), έγινε δημοτικό σχολείο και γι αυτό δεν καταστράφηκε ως κτίριο. Οταν επέστρεψε το 1950 ο Γιώργος Σεφέρης είδε τις αλλαγές και είπε,»καλύτερα να μην επέστρεφα».Ολα αυτά τα διηγείται Τούρκος κάτοικος Βουρλών.

Σήμερα στέκει εκεί,ορθό,εγκαταλελειμμένο, σαν κάτι να περιμένει. Τελευταία δραστήριοι Βουρλιώτες, προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν το όνομα του Αγίου Νεκταρίου,με επαφές με το Δήμο των Βουρλών για την αναστύλωση του ναού και κάποιοι άλλοι, με τη δημιουργία ναού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το Δίκτυο Μικρασιάτης μίλησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Βουρλιωτών Φώτη Καραλή μετά την τελευταία επίσκεψη προσκήνυμα του Συλλόγου στα Βουρλά.

Μετά από έρευνα εντοπίστηκε ο ναός του Αγίου Νεκταρίου στη Σκάλα των Βουρλών και είχαμε την ευκαιρία να πάμε να τον δούμε στη σημερινή του κατάσταση με την δήμαρχο των Βουρλών κατά την τελευταία μας επίσκεψη στα Βουρλά, τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης. Είμαστε σε καλό δρόμο σε μια προσπάθεια να πείσουμε την δήμαρχο για την αναστύλωση του ναού και τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού.

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι σύμφωνα με το βιβλίο του Νίκου Μηλιώρη, ο Αγιος Νεκτάριος ήταν ο προστάτης των Αρτοποιών.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.