Η κουκόφαβα αποτελούσε τον απόλυτο μεζέ,στις βουρλιώτικες γειτονιές,οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.Κι εμείς σήμερα την φτιάχνουμε ολοχρονίς γιατί εκτός από κύριο πιάτο τη σερβίρουμε και ως ορεκτικό, ως πιάτο μέσης, συνήθως κρύα. Πολλοί επισκέπτες μπορεί να την έχουν δοκιμάσει αν έχουν επισκεφτεί την Κρήτη.
Για την ακόλουθη συνταγή χρησιμοποιούμε ξερά κουκιά που δίνουν εξίσου νόστιμη φάβα με την κλασική. Τα ξερά κουκιά θα τα βρούμε κυρίως χύμα και μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για πολύ καιρό. Η μόνη διαφορά είναι πως η φάβα από ξερά κουκιά προϋποθέτει καθάρισμα αυτών προτού τα βράσουμε και τ’ αλέσουμε. Το αποτέλεσμα όμως θα μας ανταμείψει…
ΥΛΙΚΑ.
Χυμός και ξύσμα από 1 (ακέρωτο) λεμόνι
Ρίγανη ή ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
Γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Μουσκεύω τα κουκιά από το προηγούμενο βράδυ να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεφλουδίζω ένα-ένα με την βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού και τα τοποθετώ σε μέτρια κατσαρόλα.
Προσθέτω το νερό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και δίνω βράση. Στην συνέχεια, σιγοβράζω για 10-15’ ή όσο χρειαστεί για να μαλακώσουν τα κουκιά και ν’ αρχίσουν να διαλύονται και να χυλώνουν. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ζεστό νερό από τον βραστήρα.
Ρίχνω το αλατοπίπερο, τον χυμό και φλοιό λεμονιού και πολτοποιώ τα κουκιά είτε με το ραβδομπλέντερ είτε στο μίξερ, ωσότου γίνουν λείος πολτός. Αν ο πολτός είναι πολύ παχύρευστος προσθέτω λίγο νερό ακόμα προκειμένου η φάβα ν’ αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Δοκιμάζω την γεύση και διορθώνω αναλόγως προσθέτοντας αν πικρίζει η φάβα 1-2 πρέζες ζάχαρης (εκτός κι αν έχω προσθέσει καρότο)
Σερβίρω την φάβα από ξερά κουκιά χλιαρή σε πιατέλα και την γαρνίρω με ελαιόλαδο, ρίγανη ή ψιλοκομμένο άνηθο και προαιρετικά γλυκιά πάπρικα. Άλλα μυρωδικά με τα οποία μπορώ να γαρνίρω την φάβα είναι τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ο μαϊντανός, ο φρέσκος κόλιανδρος, το σχοινόπρασο και μπαχαρικά όπως το κύμινο ή ο ξερός σπασμένος κόλιανδρος. Επίσης, δεν παραλείπουμε να σερβίρουμε ελιές, ντοματάκια, κάππαρη και ωραίο φρέσκο ψωμί ή τραγανά κρίθινα παξιμάδια! Καλή μας όρεξη!