Ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου στα Βουρλά.

ΕΚΚΛ.ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Ο ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ

Στη Σκάλα Βουρλών της Μικράς Ασίας υπήρχε ο ναός του Αγ.Νεκταρίου του Βουρλιώτη.Νικόλαο τον έλεγαν οι παλιοί όπως ήταν το λαϊκό του όνομα. Νικόλαο τον αποκαλούν σήμερα και οι Τούρκοι.. Ο Μικρός όμορφος και μεγαλοπρεπής,νοικοκυρεμένος ναός του Αγίου κάποτε… Μετά το 1922 ανοίχτηκαν παράθυρα και χωρίστηκε σε 2 κάμερες…(δωμάτια), έγινε δημοτικό σχολείο και γι αυτό δεν καταστράφηκε ως κτίριο.

Οταν επέστρεψε στη Σκάλα το 1950 ο Γιώργος Σεφέρης,πήγε στην εκκλησιά και έγραψε: Η εκκλησιά ήταν αφιερωμένη στον Βουρλιώτη νεομάρτυρα Νεκτάριο,αλλά ο κόσμος την έλεγε »ο Αης Νικόλας ο Μάρτυρας» ή μόνο »ο Αης Νικόλας». Οταν διάβασα το καλό βιβλίο του κ.Νίκου Μηλιώρη,ζωντάνεψαν στη μνήμη μου διηγήσεις ντόπιων,στα παιδικά μου χρόνια,γιά τη ζωή του Αγίου.(Δες Νίκου Ε. Μηλιώρη,Τα Βουρλά της Μικράς ΑσίαςΜέρος Α΄,Ιστορικά.)

Σήμερα στέκει εκεί,ορθό αλλά κουφάρι,εγκαταλελειμμένο, σαν κάτι να περιμένει. Τελευταία η Ενωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας  προσπαθεί να ξαναζωντανέψει το όνομα του Αγίου Νεκταρίου,με επαφές με το Δήμο των Βουρλών για την αναστύλωση του ναού και κάποιοι άλλοι δραστήριοι Βουρλιώτες, με τη δημιουργία ναού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μετά από έρευνα εντοπίστηκε εύκολα,ο ναός του Αγίου Νεκταρίου στη Σκάλα των Βουρλών και είχαμε την ευκαιρία να πάμε να τον δούμε στη σημερινή του κατάσταση με την δήμαρχο των Βουρλών κατά την τελευταία μας επίσκεψη στα Βουρλά. Είμαστε σε καλό δρόμο σε μια προσπάθεια να πείσουμε την δήμαρχο για την αναστύλωση του ναού και τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού.

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι σύμφωνα με το βιβλίο του Νίκου Μηλιώρη, ο Αγιος Νεκτάριος ήταν ο προστάτης των Αρτοποιών.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.