Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των προσφυγικών σωματείων. Η θέση με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, 19ος-20ός αιώνας» κατανεμήθηκε μετά τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, της Συγκλήτου του ΑΠΘ και της συνέλευσης του Τμήματος και η προκήρυξη για την πλήρωσή της θα εκδοθεί άμεσα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ επισημαίνεται πως «πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του προσφυγικού κόσμου, μέσω της ικανοποίησης του οποίου η Ελληνική Πολιτεία τιμά με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική Ανταλλαγή των Πληθυσμών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης».
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη για την κατανομή της συγκεκριμένης θέσης στο Τμήμα δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μία συμβολική κίνηση με τεράστιο επιστημονικό αποτύπωμα, καθώς 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Ελληνική Πολιτεία τιμά τον προσφυγικό ελληνισμό στο σύνολό του και δημιουργεί έδρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, της πόλης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων».
«Τα επόμενα χρόνια μέσω της θέσης αυτής θα συστηματοποιηθούν και θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο όψεις του ανεξάντλητου ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ θα δημιουργηθούν επιστημονικά δίκτυα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, που θα διαχύσουν τη γνώση αυτή τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία ευρύτερα», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.
Συνεχίζοντας αναφέρει πως η δημιουργία της έδρας έχει εγκριθεί, η θέση προκηρύσσεται σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθεί το ΑΠΘ και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρχει καθηγητής που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.
Το διδακτικό έργο θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025. Θα παραδίδονται μαθήματα, θα γίνονται εργασίες και ερευνητικά προγράμματα και θα δίνεται η δυνατότητα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.
Ο καθηγητής θα παραδίδει τέσσερα μαθήματα τη χρονιά, τα οποία θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές και φοιτήτριες απ’ όλες τις σχολές και τα τμήματα του ΑΠΘ, ακόμα και όσοι και όσες θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.