«Βουρλιώτισσα». Ηχογράφηση έτους 1930.
Διωδία (Βιδάλη –Θωμαΐδη), (Θωμαΐδη –Πολυκράτη), δίσκος ODEON GA 1446, Αθήνα.
Ένα σπάνιο τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1930 σε δίσκο 78 στροφών, αφιερωμένο στις γυναίκες των Βουρλών που επιβίωσαν στη καταστροφή του ΄22 και ήρθαν πρόσφυγες εδώ, στην πατρίδα.
Το video είναι δημιουργία του φίλου Δημήτρη Θωμαδάκη.
Η σπάνια και ιστορική αυτή ερμηνεία σε δίσκο 78 στροφών, της οποίας μοναδικός κάτοχος είναι ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης, ερευνητής της διαχρονικής ελληνικής μουσικής δισκογραφίας και συγγραφέας Ηλίας Μπαρούνης, συμπεριελήφθη μαζί με άλλες 23 ιστορικές δισκογραφικές καταγραφές, στο cd που συνοδεύει το βιβλίο «ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ», έκδοσης έτους 2022 του Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών. Συγγραφείς του εν λόγω βιβλίου είναι ο Ηλίας ο Μπαρούνης και η κα Δώρα Μαγγανά.
Επιπλέον, όλες οι ενσωματωμένες στο cd σπάνιες μουσικές καταγραφές, προέρχονται από δίσκους του αρχείου του ζεύγους Σκευούλας Τσελέκου και Ηλία Μπαρούνη. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ανωτέρω βιβλίο, πρόκειται για συγκλονιστικό και σπάνιο τραγούδι (ο μοναδικός δίσκος που έχει βρεθεί μέχρι τώρα), τραγουδισμένο από τον Σμυρνιό Γιώργο Βιδάλη και τον Βουρλιώτη Κώστα Θωμαΐδη, ο οποίος ήταν και ψάλτης.Τα Βουρλά ήταν πόλη της χερσονήσου της Ερυθραίας. Αριθμούσε 35.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 30.000 ήσαν Έλληνες.
Τον Αύγουστο του έτους 1922 οι κάτοικοι των Βουρλών αλλά και του Σεβδίκιοϊ και του Μπουρνόβα, πήραν την απόφαση να αντισταθούν οι ίδιοι στους Τούρκους. Στην αντίσταση αυτή των Βουρλιωτών και στο όνειρο των προσφύγων να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους, αναφέρεται το συγκεκριμένο τραγούδι.
Στίχοι του τραγουδιού:
Εγραψε ο Δημήτρης Θωμαδάκης:
”Από το χώρο αυτό, ακόμη ένα ολόθερμο ευχαριστώ στον αγαπητό φίλο Ηλία και στους συντελεστές του Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών, για την ένθερμη υποστήριξή τους στη δημιουργία του παρόντος πονήματος!
Ομοίως και για πολλοστή φορά τα από καρδιάς ευχαριστώ μου στη διοίκηση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ), για την ευγενική χορήγηση του χάρτη της Ερυθραίας Μικράς Ασίας και της φωτογραφίας έτους 1921 στην πλατεία των Βουρλών, καθώς και της άδειας χρήσης τους! ”