Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στις 7 το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα «Καραμανλήδικα Βιβλία».
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, καλωσόρισε τους παρευρεθέντες εκ μέρους του Διοικ. Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και απηύθυνε αίτημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ζητώντας:
«…Εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, να βοηθήσει για τη δημιουργία Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών σε κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο».
Η Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως,μεταξύ των άλλων,δήλωσε:
«……..κε Χριστοδούλου,η δημιουργία έδρας στα Πανεπιστήμια δεν είναι απόφαση του Υπουργείου αλλά απόφαση της Συγκλήτου.Δεσμεύομαι όμως πως θα κάνω ότι μπορώ γιά την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος σας.»
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και κατά την αναχώρηση της κας Υπουργού ο πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μ.Ασίας,Καραλής Φώτης της προσέφερε το ημερολόγιο του συλλόγου για το 2023,το οποίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των εκατό χρόνων από τη Συνθήκη της Λωζάνης και στο οπισθόφυλλο προβάλει το αίτημα της δημιουργίας έδρας μικρασιατικών σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
Η κα Υπουργός το παρέλαβε,επαναλαμβάνοντας πως δεσμεύεται προσωπικά να μεταφέρει το αίτημα και να πράξει τα δέοντα γιά την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος.
Εκ μέρους της Ε.Β.Μ.Α.,αλλά και εγώ προσωπικά την ευχαριστούμε και αναμένομεν,τονίζοντας και αναφέροντας καθημερινά πως: ”Πάγιο και διαρκές αίτημα η άμεση ίδρυση έδρας Μικρασιατικών σπουδών σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο.”
Το 153 π.X., τέσσερα μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο Ρωμαίος συγκλητικός Κάτων επισκέφθηκε την Καρχηδόνα ως μέλος αποστολής. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη νέα οικονομική ευρωστία της αφρικανικής πόλης ώστε, αφότου επέστρεψε στη Ρώμη, δεν έπαψε ποτέ να τονίζει στους συμπολίτες του τον κίνδυνο που συνιστούσε η καινούργια άνθηση της Καρχηδόνας.
Από τότε και μέχρι το τέλος της ζωής του όλες οι αγορεύσεις του στη Σύγκλητο τελείωναν με τη φράση: «Carthago delenda est»,που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει:
«Γιά όλα αυτά φρονώ πως πρέπει να καταστραφεί η Καρχηδόνα».
Τελικά η Καρχηδόνα κατεστράφη εκ θεμελίων και ο Κάτων θεωρείται ο κύριος υποκινητής του Τρίτου Καρχηδονιακού Πολέμου.
Χρόνια τώρα όλοι όσοι ασχολούνται με τη Μικρά Ασία,ιστορικοί,ακαδημαϊκοί,μέλη μικρασιατικών συλλόγων τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας έδρας Μικρασιατικών σπουδών σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Πρόσφατα το αίτημα αυτό υποστήριξε,γιά μία ακόμη φορά,στο τελευταίο βιβλίο της με τίτλο ”ΜΙΚΡΑΣΙΑ,Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ” η μεγάλη ακαδημαϊκός και επιστήμων Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ,της οποίας είναι πασίγνωστη η μεγάλη αγάπη της για τις Μικρασιατικές σπουδές και έρευνες που αφορούν τις αλησμόνητες πατρίδες.Συγκεκριμένα στη σελίδα 152 γράφει ”….Θεωρώ τη δημιουργία ενός Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στην εκατονταετηριδα της ”Καταστροφής” ως το μόνο επάξιο μνημόσυνο αυτών που η εχθρική θηριωδία τους εμπόδισε να δουν τη μητέρα Ελλάδα.”
Στο 10ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ της Ν.Ιωνίας που έγινε 6-8 Μαίου 2022,η Ειρήνη Σαρίογλου,Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης και Γενική Γραμματέας ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ,μεταξύ των άλλων,τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας έδρας Μικρασιατικών σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο,εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Ενωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας,από εκείνη την ημέρα,συμφωνώντας πλήρως με το θέμα το υπενθυμίζει,το επικοινωνεί και το απαιτεί σε καθημερινή βάση.Επίσης προτείνει σε όσους ομιλητές το επιθυμούν να κλείνουν τις ομιλίες τους τονίζοντας την ανάγκη ίδρυσης έδρας Μικρασιατικών σπουδών,όπως άλλωστε κάνει και η ίδια.
Φώτης Καραλής,πρόεδρος της Ενωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.
108