Η πρόταση, η οποία τιμά την 75η επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την πρόληψη και την τιμωρία της Γενοκτονίας, αντανακλά μια κρίσιμη αναγνώριση των ιστορικών θηριωδιών και μια έκκληση για διευρυμένη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

Συνοπτικά, η πρόταση του βουλευτή Δρ Joe McGirr:

1.     Αναγνωρίζει ότι η 9η Δεκεμβρίου 2023 σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

2.     Τιμά τον κύριο εμπνευστή της Σύμβασης, Δρ Raphael Lemkin, επηρεασμένο από τις μελέτες του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

3.     Προτρέπει την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να επεκτείνει το κεφάλαιο για το Ολοκαύτωμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να συμπεριλάβει τις Γενοκτονίες των Ελλήνων,Αρμενίων και των Ασσυρίων  και να ιδρύσει ένα μουσείο με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με αυτές τις γενοκτονίες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η πρόταση αναγνωρίζει την 9η Δεκεμβρίου 2023 ως την 75η επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Αυτή η διεθνής συμφωνία, που γεννήθηκε από τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί απόδειξη της παγκόσμιας δέσμευσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των γενοκτονιών.

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ RAPHAEL LEMKIN

Η πρόταση του Δρσ McGirr αποτίει φόρο τιμής στον Δρα Raphael Lemkin, τον κύριο εμπνευστή της Σύμβασης. Επηρεασμένος από τις εκτεταμένες μελέτες του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ο Δρ Lemkin διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη και τη σύνταξη της Σύμβασης.

Οι άοκνες προσπάθειές του έχουν αφήσει μια διαρκή κληρονομιά στον αγώνα κατά της Γενοκτονίας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Η πρόταση καλεί την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας,η οποία είναι η πιο παλιά αποικία-πολιτεία της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας,να επεκτείνει το περιεχόμενο της διδασκαλίας για το Ολοκαύτωμα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ζητά να συμπεριληφθούν σπουδές για τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία των γεγονότων αυτών, με στόχο την προώθηση της βαθύτερης κατανόησης των ποικίλων εμπειριών των κοινοτήτων που επλήγησαν από γενοκτονικές πράξεις.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σε ένα προληπτικό βήμα προς τη δημιουργία διαρκούς ευαισθητοποίησης, η πρόταση του Δρ McGirr εισηγείται τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων.

Ένα τέτοιο μουσείο θα χρησιμεύσει ως πολύτιμος πόρος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διασφάλιση ότι οι μελλοντικές γενιές ενημερώνονται για τις συνέπειες της Γενοκτονίας.Γιατί τίποτα δεν πρέπει να ξεχαστεί!

«Γνῶμες, καρδιές, ὅσοι Ἕλληνες,
κ’ ἐσεῖς, οἱ φυτρωμένοι
στὴ γῆ ποὺ ἀρήμαχτη ἔμεινε,
κ’ ἐσεῖς, ξερριζωμένοι,
– χώματα, ὀϊμέ! αἱματόπνιχτα
τῆς Θράκης, τῆς Ἰωνίας! –
ρημάδια τῆς μανίας
καὶ τῆς καταστροφῆς.

Ἄντρες κ’ ἐσεῖς τῆς Ρούμελης
καὶ τοῦ Μωριᾶ βλαστάρια,
χοροὶ τοῦ Αἰγαίου, τῆς Ἤπειρος
βουνὰ καὶ παλληκάρια,
κ’ ἐσεῖς, παρθένες Ἰόνιες,
πάντα καὶ ἡρώϊσσα Κρήτη,
καὶ ὦ Ρήγισσα Ἀφροδίτη,
πού εἰσαι τῆς Κύπρος πνοή.

Κ’ ἐσύ, Μακεδονίτισσα,
θεία ματιασμένη χώρα,
καὶ ἡ Ρόδος, Δωδεκάνησα
χρυσὰ καὶ μέσ’ στὴ μπόρα,
καὶ ὅπου ναοί, κάμποι, μάρμαρα,
δάφνες ξερές, νέα κρίνα,
τὸ Μισολόγγι! Ἀθήνα,
ποὺ πάντα ζοῦν οἱ θεοί!

(..)
Πατρίδα! Ἑλλάδες, παίρνετε
νόημ’ ἀπὸ μιὰ καὶ μόνη
λέξη, καὶ αὐτὴ τὸ χαῖρε μου
τὸ ἐκστατικὸ πυρώνει.
Στὴ λέξη, ποὺ σὰν ἄγαλμα
βωμοῦ φαντάζει, φέρνω
τὸν ὕμνο, βάγια σπέρνω.
Π α τ ρ ί δ α! Εἶν’ ὅλα ἐκεῖ.

(..)
Γνῶμες, καρδιές, ὅσοι Ἕλληνες,
ὅ,τι εἶστε, μὴν ξεχνᾶτε,
δὲν εἶστε ἀπὸ τὰ χέρια σας
μονάχα, ὄχι. Χρωστᾶτε
καὶ σὲ ὅσους ἦρθαν, πέρασαν,
θὰ ‘ρθοῦνε, θὰ περάσουν.
Κριτές, θὰ μᾶς δικάσουν
οἱ ἀγέννητοι, οἱ νεκροί.»

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ