Μητροπολίτης Βρυούλων ο Επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων!

 

μητροπολιτης βουρλών

Τον Επίσκοπο Θεουπόλεως Παντελεήμονα, μία εμβληματική προσωπικότητα της Εκκλησίας μας η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, προήγαγε σε Μητροπολίτη Βρυούλων, μιάς ιστορικής Μητροπόλεως του θρόνου. Η εισήγηση στη Σύνοδο έγινε από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.Η πρόταση του Πατριάρχη έγινε ομοφώνως αποδεκτή από τη Σύνοδο και έδωσε μεγάλη χαρά ,όχι μόνο στον προαχθέντα Μητροπολίτη αλλά και σε όλη την Ιεραρχία του Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος που γνωρίζει και εκτιμά τον Γέροντα Ιεράρχη. Ιδιαιτέρως ικανοποιήθηκαν όλοι  Βουρλιώτες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο που είδαν να ανασταίνεται η χηρεύουσα από το 1922 Μητρόπολη της γλυκυτάτης πατρίδας.

Ο Επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Το 1955 ξεκίνησε να φοιτά στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε το 1959. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κυρό Δωρόθεο το 1957 και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα, τον Α ´. Διετέλεσε Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ. Το 1964 μετέβη στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Αδελαΐδα και στη συνέχεια στο Σύδνεϋ.

Εξελέγη Τιτουλάριος Επίσκοπος Θεουπόλεως από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την 1 Ιανουαρίου 1971 επί Πατριάρχη Αθηναγόρα και χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Ιεζεκιήλ και τους Επισκόπους Αυστραλίας Γαβριήλ και Ζηνουπόλεως Αρίσταρχο. Ως Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Σύδνεϋ, Αρχιερατικός Επίτροπος Μελβούρνης και Αρχιερατικός Επίτροπος Αδελαΐδας.

Το 1984 με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο και τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας και από τότε παραμένει στην ιδαίτερη πατρίδα του, την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι έχει αποσυρθεί της ενεργού υπηρεσίας συμμετέχει ενεργά στα εκκλησιαστικά ζητήματα των Μητροπόλεων του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και σε εορταστικές εκδηλώσεις άλλων Μητροπόλεων, διότι χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού των Μητροπολιτών.

Στις 25 Ιουλίου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Καπέλλης (πόλεως Χίου), τιμήθηκε για την πολυετή του προσφαρά στην Εκκλησία από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκο με τον «Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου», που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, ενώ η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας στη Χίο τον προσκάλεσε να ευλογήσει τις κατ´ έτος εκδηλώσεις «Μνήμη Αγίας Παρασκευής- Μνήμη Μικράς Ασίας», που λαμβάνουν χώρα στο νησί.

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΡΥΟΥΛΩΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΥΡΛΩΝ

 Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε την Τετάρτη 9 Μαϊου 2018, στον Ι. Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Μενεμένης της Γεροντικής Ιεράς Μητροπόλεως Εφέσου η Θεία Λειτουργία, παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος.
ΜΗΤΡΟ.ΕΓΩ ΕΙΚΟΝΑ
Στήν ενθρόνιση παρέστη,εκ μέρους της Ενωσης Βουρλιωτών Μ.Ασίας,ο πρόεδρος της ΕΒΜΑ κ.Καραλής Φώτης ο οποίος  προσφώνησε και δώρισε στον Μητροπολίτη Βρυούλων, εκ μέρους του συλλόγου, μία εικόνα του Αγίου Νεκταρίου του Βουρλιώτη .

 

O ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ κ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΣΣΑ

Τη Κυριακή 13/5,μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου προεξήρχε ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων,λίγες μόλις ημέρες αφού ενθρονίσθηκε.Στο Ναό της Παναγίας στη Νέα Φιλαδέλφεια δεσπόζει πάνω στο θρόνο της,η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας,της Βουρλιώτισσας που αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα των Βουρλών.
Στη Θεία Λειτουργεία ήσαν παρόντες οι:
O Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος,Περιφ. Ενοτ. Νήσων Αττικής,Βουρλιώτης εκ πατρός,στην καταγωγή.
Ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέφειας-Ν.Χαλκηδόνας Α.Βασιλόπουλος,όπως επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Βουρλιωτών Μ.Ασίας Φ.Καραλής και το ΔΣ του συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»,Χ. Τριανταφύλλου καί το ΔΣ του συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ),του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής,Λ.Χριστοδούλου.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας,Αρχ.Παπαδοπούλου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου,Α.Τζιώτης.
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδελφείας «Δημήτριος Υψηλάντης» και πλήθος πιστών.

Προ της απολύσεως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης, εκπροσωπώντας τον οικείο Μητροπολίτη, απηύθυνε λόγο προς τον κ. Παντελεήμονα, στον οποίο εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση και χαρά όλων από την επίσκεψή του στα άγια χώματα της Μικράς Ασίας λέγοντάς του χαρακτηριστικά πως «εδώ είναι το σπίτι σας και εμείς όλοι θα σας αγκαλιάσουμε σαν οικογένεια». Στη συνέχεια, του προσέφερε εγκόλπιο με την απεικόνιση της Παναγίας της Βουρλιώτισσας.

 Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ενώσεως Βουρλιωτών Μικρας Ασίας προσφώνησε και δώρισε στον Μητροπολίτη Βρυούλων, εκ μέρους του συλλόγου, μία εικόνα της Παναγίας .

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδελφείας προσφώνησε και δώρισε ένα χαζράνι ως ενθύμιο για την πρώτη θεία λειτουργία στον ναό, εκ μέρους του συνδέσμου.

Κλείνοντας, ο προϊστάμενος του ναού π. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης διεμήνυσε στον μητροπολίτη Βρυούλων ότι θα ειναι πάντα ευπρόσδεκτος, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι πόρτες του ναού μας για εσάς θα ειναι πάντα ανοιχτές», ευχόμενος «καλή δύναμη και πάντα άξιος».

«Θέλω να με λογίζετε ως πατέρα και αδερφό σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Ποιμενάρχη σας για την άδεια να βρίσκομαι εδώ, να προσκυνήσω την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας». Ήταν τα λόγια του Μητροπολίτη Βρυούλων, ο οποίος με την απόλυση μοίρασε εικόνες της Παναγίας στους πιστούς και εν συνεχεία μετέβη στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, όπου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη της Φιλιώς Χαϊδεμένου.

Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και τα ΔΣ της Ενωσης Βουρλιωτών Μ.Ασίας καί του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»,παρέθεσαν γεύμα σε εξοχικό κέντρο της περιοχής στο οποίο παρεβρέθησαν οι:
O Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος,Περιφ. Ενοτ. Νήσων Αττικής,Βουρλιώτης εκ πατρός,στην καταγωγή.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού ( ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ),του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής,Λ.Χριστοδούλου.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας,Αρχ.Παπαδοπούλου.
O του Μικρασιατικού Συλλόγου Πεύκης-Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ»,Γ.Γαζεπίδης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου Α.Τζιώτης καί το μέλος του ΔΣ του συλλόγου Μουστάκης Εμμ.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.