Μιά κρουαζιέρα στον κόλπο της Σμύρνης στα 1840-41.

γκραβούρα κόλπου σμύρνης-βουρλών

Περιγραφή μιας κρουαζιέρας στην Μεσόγειο
Τα έτη 1840 – 41

εξωφυλλο βιβλιου 1840-41
John Murray, Albermale str.
Λονδίνο 1842.

παραγραφος αναφορας στα Βουρλά

Παραθέτουμε εδώ την μετάφραση μιας παραγράφου που αναφέρεται στα Βουρλά μας
(σελίδα 68 του βιβλίου από τον Γ.Γ της Ενωσης Βουρλιωτών Μ.Ασίας Μάνο Κιλημάντζο) :

… Το αεράκι φρεσκάρισε το απόγευμα και μπήκαμε με γρήγορη ταχύτητα στον κόλπο της Σμύρνης, περάσαμε απο το Μακρονήσι (Σ.Μ. εννοώντας το Εγγλεζονήσι) , στην πίσω πλευρά του οποίου το γιώτ του Λόρδου Κάννιγκ , η “Γόνδολα” προσάραξε και χάθηκε, και τα Βουρλά (Σ.Μ. η ονομασία αναφέρεται στην γνήσια μορφή της και οχι με την Τούρκικη εκδοχή που ειναι Urla) και προχωρήσαμε κάτω απο τα βουνά με μεγάλους ελαιώνες και δίπλα σε δαντελωτές ακτές.

ΧΑΡΤΗς ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟς

Το εσωτερικό του κόλπου της Σμύρνης κάνει στροφή προς τα Βοριο-Ανατολικά και οι εκτάσεις γης προεκτείνονται έντονα απο τις βόρειες ακτές, όπως πλησιάζουμε την φαρδιά είσοδό του.
Ήταν επομένως απαραίτητο να κρατάμε συνεχώς την πορεία και να πορευόμαστε πολύ κοντά στην νότια ακτή.
Το φρούριο, που σύμφωνα με τους χάρτες μας λέγεται St.James, μεταφρασμένο απο το Γαλλικό St.Jacques, το οποίο παρεφθαρμένο στα Τούρκικα λέγεται Sangiac, επισκοπεί την προσέγγιση στην Σμύρνη.
Η πόλη βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου, με βουνά να υψώνονται μεγαλόπρεπα απο πίσω της και τα ερείπια του παλιού κάστρου απο πάνω της.

DSCN7009

Φαινόταν πολύ όμορφη με το κόκκινο φως του δύοντος ήλιου, με τα κυπαρίσια και τους μιναρέδες και την όμορφη κοιλάδα του Bournabat (Μπουρνόβα) στην μία πλευρά της.
Ρίξαμε την άγκυρα δίπλα σε δύο πολεμικά, ένα Γαλλικό κι ένα Αυστριακό στις 8 το βράδυ και ενα σκάφος ήρθε αμέσως απο το δεύτερο για να μας προσφέρει την βοήθειά του και να μας προτείνει απο τον καπετάνιο του μία επίσκεψη το επόμενο πρωί.

παραλια βουρλων

Το θέμα ανακάλυψε το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Βουρλιωτών Πάνος Τουρλής στο  βιβλίο – ντοκουμέντο, έκδοσης του 1842 με τίτλο :»ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.Μιας κρουαζιέρας στην Μεσόγειο.Τα έτη 1840 – 41.»

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.