Επιστολή της Ενωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας στη Δήμαρχο των Βουρλών στις 17 Ιουλίου 2017.

 

Τον Ιούλιο του 2017 πληροφορηθήκαμε ότι στη παρακείμενη πλατεία του Δημαρχείου των Βουρλών είχε κατασκευαστεί άγαλμα,ως μία μίξη του Αναξαγόρα και ενός Τούρκου ποιητή (για να τιμηθούν και οι δυο όπως φέρεται να δήλωσε ο καλλιτέχνης).

Τουρκος Αναξ.

Αμέσως διαμαρτυρόμενοι,ως Ενωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας ,αποστείλαμε τη παρακάτω επιστολή στη Δήμαρχο των Βουρλών με κοινοποίηση :

α) Στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

β)Στο Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη.

γ)Στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων και

δ)Στη ΟΠΣΕ.

 

Επιστολή της Ενωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας στη Δήμαρχο των Βουρλών, με θέμα την ανέγερση αγάλματος του φιλόσοφου Αναξαγόρα στα Βουρλά.

Αγαπητή κα Δήμαρχε,
Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι Τούρκος καλλιτέχνης φιλοτέχνησε (και ο Δήμος σας το τοποθέτησε στην κεντρική πλατεία των Βουρλών – Urla) άγαλμα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ , η καταγωγή του οποίου είναι από τις αρχαίες Κλαζομενές, (σημερινή Σκάλα Βουρλών – Iskele).
Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση μάθαμε ότι το συγκεκριμένο άγαλμα έχει κατασκευαστεί ως μία μίξη του Αναξαγόρα και ενός Τούρκου ποιητή (για να τιμηθούν και οι δυο όπως φέρεται να δήλωσε ο καλλιτέχνης).
Σαν Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας, αλλά και σαν απόγονοι του Αναξαγόρα θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα γι αυτήν την αυθαιρεσία στο ιστορικό πρόσωπο του Αναξαγόρα!
Ξέρουμε ότι εσείς προσωπικά τιμάτε τον Έλληνα φιλόσοφο του οποίου μάλιστα η προτομή κοσμεί το γραφείο σας, δώρο της Ένωσης μας προς τον Δήμο των Βουρλών. Ξέρουμε ότι η φιλοδοξία σας είναι να τιμήσετε το πρόσωπο του Αναξαγόρα χτίζοντας το νέο Δημαρχείο σύμφωνα με τα σχέδια της παλιάς Αναξαγορείου Σχολής που σας παρουσιάσαμε και σας παραδώσαμε ως Ένωση Βουρλιωτών, σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο σας.
Έχοντας λοιπόν υπόψιν μας την ευαισθησία σας για το θέμα, θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε γι αυτήν την διαστρέβλωση της προσωπικότητας του Αναξαγόρα.
Αν ο καλλιτέχνης ήθελε να καταδείξει την συνύπαρξη των δυο πολιτισμών, θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα άγαλμα για τον φιλόσοφο, όπως του πρέπει και όχι παραμορφώνοντας τον, και δίπλα του ένα άγαλμα του Τούρκου ποιητή.
Το συγκεκριμένο άγαλμα, όπως κατασκευάστηκε, προσβάλει τις ευαισθησίες μας και θα θέλαμε να εκδηλώσουμε αυτήν την ευαισθησία μας με τον πιο έντονο τρόπο.
Θα είμαστε υπόχρεοι εάν είχαμε την απάντησή σας και τις σκέψεις σας για το ανωτέρω θέμα.

Μετα Τιμής
Ε.Β.Μ.Α

ΤΣΥ.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΟΥΡΛΩΝ

 

 

Δυστυχώς μέχρι σήμερα το εν λόγω άγαλμα εξακολουθεί να »κοσμεί » τη πλατεία του Δημαρχείου στα Βουρλά.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.