Ο εθνικοαπελευθερωτικός χαρακτήρας της μικρασιατικής εκστρατείας.

 

ΜΙΚΡΑΣ.ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Στο θέμα της μικρασιατικής εκστρατείας υπάρχει μία τεράστια ιδεολογική σύγχυση. Ο εθνικοαπελευθερωτικός χαρακτήρας του αγώνα στη Μικρά Ασία δεν αναγνωρίζεται σήμερα, ενώ υπάρχει μια ακατανόητη άγνοια και αρκετή παραπληροφόρηση γιά τον  Ελληνισμό  της καθ’ ημάς Ανατολής. Η Μικρασιατική εκστρατεία απλά,ήταν συνέχεια της απελευθέρωσης της Ηπείρου,Μακεδονίας,Θράκης και των νησιών του Αιγαίου.

ΣΕΒΡΕΣ

Αυτά μπορούν καλύτερα να γίνουν κατανοητά με ένα παράδειγμα: Η Συνθήκη των Σεβρών θεωρείται σήμερα ως εκδήλωση ιμπεριαλιστικής βουλιμίας, και πιθανόν να είναι έτσι σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των τότε συμμάχων μας, όχι όμως σε ό,τι αφορά εμάς. Αυτό γιατί, μία απλή ανάλυση των δεδομένων αρκεί για να δείξει ότι η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν μια μοιρασιά στην οποία οι Ρωμηοί της πάλαι ποτέ Ελληνικής Ανατολής εδικαιούντο και πήραν ένα μερίδιο. Το μερίδιο των Ρωμηών στη Συνθήκη των Σεβρών αντιστοιχούσε στο 7% των εδαφών της σημερινής Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ οι ίδιοι, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς αποτελούσαν το 13% του συνολικού πληθυσμού. Αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι οι Ρωμηοί της Ανατολής έλεγχαν τεράστιο τμήμα του πλούτου. Τελικώς, βέβαια, δεν λάβαμε τίποτε και γίναμε πρόσφυγες.ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

 

Συνολικά η Μικρασιατική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους περίπου 1.000.000 νεκρούς.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.