Άγιος Βουκόλος (Σμύρνη).

  • 131
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Σμύρνης ὁ Ποιμὴν Βουκόλος θυηπόλος,
Ἄγρυπνός ἐστι, καὶ θανών, ποίμνης φύλαξ.
Ἀγλαὸν ἠελίοιο φάος λίπε Βουκόλος ἕκτῃ.


Ο Όσιος Βουκόλος από νεαρή ηλικία έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος και μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος τον χειροτόνησε Επίσκοπο της Εκκλησίας της Σμύρνης.
ΑΓΙΟΣ ΒΟΥΚΟΛΟΣΣ
Ο Άγιος διακόνησε την Εκκλησία με όλη την ευσυνειδησία, την θερμότητα και την αυταπάρνηση των μαρτυρικών εκείνων χρόνων. Υπήρξε πατέρας και ποιμένας για τους Χριστιανούς του στη διδασκαλία και την υπεράσπιση, όταν κινδύνευαν από τους διώκτες του Ευαγγελίου. Προς δε τα ειδωλολατρικά πλήθη συμπεριφερόταν με σύνεση και διάκριση, προσέχοντας να μην τα ερεθίσει αλλά και προσπαθώντας με θεία τέχνη και φωτισμό να ελκύει πολλούς από αυτά στην Χριστιανική πίστη.
Εορτάζει στις 06 Φεβρουαρίου.
Λίγο πριν αναχωρήσει από τον πρόσκαιρο αυτό βίο, ο Όσιος χειροτόνησε ως διάδοχό του τον Άγιο Ιερομάρτυρα Πολύκαρπο (τιμάται 23 Φεβρουαρίου) και μετά κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.

Ο μόνος Ναός που γλίτωσε από την καταστροφή της Σμύρνης.

ΑΓΙΟΣ ΒΟΥΚΟΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Λίγοι μπορεί να γνωρίζουν ότι στη Σμύρνη υπάρχει μια ορθόδοξη εκκλησία που διασώθηκε από τις τουρκικές θηριωδίες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή επειδή βρισκόταν έξω από τον συνοικισμό των Ελλήνων… Εδώ έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης και του Επισκόπου Ερυθραίας,στις 24 και 25 ΣΕΠΤ 2016,αντίστοιχα.

ΑΓΙΟΣ ΒΟΥΚΟΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Eυφρόσυνη ημέρα για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Σμύρνης η 25η ΣΕΠΤ 2016,καθώς έγινε η πρώτη από το 1922 χειροτονία και μάλιστα Επισκόπου, του Ερυθρών Κυρίλλου, με καταγωγή από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Η χειροτονία τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντων και συμπροσευχομένων πολλών Ιεραρχών και κληρικών.

κυριλλος συκηςΕΝΘΡΟΝΗΣΝ ΒΑΡ.ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΥΡΙΛ.ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΥΡ.

 

 

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Comments are closed.